1968

Den første februar 1968 blev Lisa Maria Presley født, ni måneder efter Elvis’ og Priscillas bryllup.

“Stay Away, Joe" havde premiere i marts samme år. Den fik blandede tilbagemeldinger og var ikke særlig besøgt, selvom den i lighed med Elvis’ øvrige film indtjente en vis sum. Elvis påbegyndte samtidig indspilningen af sin 28. film, ”Live A Little, Love A Little”. Ligesom ”Stay Away, Joe” afveg den en helt del fra de andre temmelig middelmådige film Elvis indspillede i 60’erne og var betydelig bedre og sjovere.

I Juni 1968 havde “Speedway" premiere og fik ikke særlig meget succes. Soundtracket kom ikke længere end til salgslistens 82. plads. I mellemtiden forberedte Elvis den TV-special, der kort og godt kom til at hedde ”Elvis”, og som blev hans comeback. Programmet blev indspillet de sidste fire dage i juni.

I løbet af 60’erne gennemgik popmusikken store forandringer, stærkt påvirket af The Beatles og den britiske popbølge. Dette var en udvikling, som Elvis selv havde været med til at bane vejen for, men som han ikke selv deltog i, optaget som han var af at producere film og soundtracks samtidig med hans øvrige indspilninger. Hans frustration over sin fastlåste situation havde i 60’erne vokset sig større og stærkere. Hans ambitioner som skuespiller var langt større end, hvad Hollywood havde i tankerne, og de muligheder han fik for at demonstrere sit sande skuespiltalent var uendeligt få. De fleste af hans albums var soundtracks, som han ikke havde lagt synderlige kræfter og tid i, og i syv år havde han ikke haft tid til at turnere eller holde enkeltkoncerter for publikum. Han savnede i den grad bekræftelse, nærhed og energi, som kun en liveoptræden kan give. Under indspilningen af TV-specialen havde Elvis derfor et undertrykt behov for at vise sin virkelige kapacitet og kunstneriske begavelse, noget musikindustrien ikke havde givet ham mulighed for i alt for mange år.